Košarica je še prazna.

Pogosta vprašanja glede robotskih kosilnic

Razlogi za nakup kosilnice Automower®

Ali mi vzame upravljanje kosilnice Automower® veliko časa?

Ne, kosilnica Automower® je zelo preprosta za uporabo. Ko je enkrat instalirana, samostojno skrbi za vzorno košnjo trate brez vaše udeležbe – ne glede to ali ste doma, v pisarni ali na dopustu. Imeli boste nenehno lep pokošen travnik, s to razliko da ne boste več kosili trave, kot ste bili navajeni.

Je enostavna za uporabo?

Da, zelo. Proizvod je bistveno lažji od običajnih vrtnih kosilnic. Tehta namreč samo od 6,7 do 14 kg. Nadzorna plošča je enostavno razumljiva in preprosta za uporabo – enkrat v uporabi – in že lahko kosilnico Automower® prepustite lastnemu delu.

Je kosilnica Automower® glasna?

Niti najmanj. Nivo hrupa kosilnice Automower® je zelo nizek, znaša le od 58-60 dB (A) (odvisno od modela) in je v primerjavi s konvencionalnimi kosilnicami s 95 do 100 dB (A) hrupa, zelo nizek. To pomeni, da gre pri kosilnici Automower® za zelo tih stroj. Kadarkoli bo Automower® delal v vašem vrtu, ne bo motil vaših sosedov.

Kakšen vpliv ima kosilnica Automower® na okolje?

Ker kosilnico Automower® poganja baterija, ne proizvaja emisij. Poraba energije je zelo nizka. Glede na velikost površine znašajo stroški za porabljeno električno energijo približno 15 do 25 € na leto, odvisno od velikosti travne površine.

Kaj če imam alergijo – ali ta vrsta košnje negativno vpliva na kakšno alergijo?

Ravno nasprotno, če imate alergijo na travo ali seno, je lahko kosilnica Automower® dobra rešitev za vas. Ker niste prisotni pri košnji, samodejno preprečujete kontakt s pokošeno travo. Prav tako je trata tako kratko pokošena, da se alergeni ne prenašajo po zraku.

Kako uporabljam kosilnico Automower®

Kako instaliram kosilnico Automower®?

Instalacijo izvedemo mi, vendar ni zajeta v ceno proizvoda (cena instalacije je od 200€ do 400€, odvisno od velikosti parcele). Automower® lahko instalirate tudi sami. Sledite navodilom v uporabniškem priročniku. Odvisno od velikosti trate in kompleksnosti površine boste porabili približno 2-5 ur.

Kako zagnati in ustaviti Automower®?

Ko je enkrat instaliran, je potrebno samo vklopiti glavno stikalo za zagon kosilnice in zapreti zgornje okence. Za zaustavitev preprosto pritisnite na veliko rdečo STOP tipko.

Ali je potrebno vkopati omejevalni kabel?

Ne. Kabel se položi na tla s pomočjo priloženih sponk. Po nekaj tednih ga prerastejo travne bilke s koreninami in postane neviden. Dober nasvet je, da se trava pred instalacijo pokosi najnižje možno, da kabel položimo čim bližje zemlji. Kakorkoli, če želite lahko kabel tudi vkopate. Priporočena globina znaša 3-10 cm.

Kaj se zgodi če pozabim PIN kodo?

Potrebno je kontaktirati prodajalca, ki vam bo reaktiviral PIN kodo.

Primernost vrta

Kolikšna je maksimalna delovna površina, ki jo Automower® lahko obdeluje?

Automower® je primeren za površine do 5000m² +/- 20%, odvisno od modela in kompleksnosti vrta. Specificirana kapaciteta posameznega modela:

  • Automower® 105: 0-600m²,
  • Automower® 310: 0-1000m²,
  • Automower® 315: 0-1500m²,
  • Automower®420: 0-2200m²,
  • Automower® 430X: 0-3200m²,
  • Automower® 450X: 0-5000m²

Ali bom kljub temu potreboval običajno kosilnico?

Ne. Za perfekten videz trate je kot dopolnilo lahko pravšnji tudi trimer za obrezovanje robov.

Kaj naredim če je velikost moje trate nad 6000m²?

Instalirate lahko dva ali več strojev, drug ob drugem. Danes imamo več “multiplih” instalacij širom sveta.

Lahko uporabljam Automower® na manjših površinah?

Da. Delovni čas Automowerja lahko nastavljamo glede na velikost travne površine. Orientacijske vrednosti so 43m² na uro (105), 56m² na uro (310), 68m² na uro (315), 92m² na uro (420), 133m² na uro (430X) ter 210m² (450X).

Ali je Automower® kos vsem tipom vrtov?

V principu da, le nagib ne sme presegati 45%. Prednosti Automowerja so pri močno razčlenjenem vrtu nekoliko omejene (razčlenjene - med seboj nepovezane parcele), saj se mora v tem primeru kosilnica prenašati ročno. Pri instalaciji bodite pozorni na področja, ki jih ne želite kositi, npr. rože, grmovja, drevesa, kamni itd.

Ali je Automower® kos tudi neravnim površinam?

Zahvaljujoč velikim zadnjim kolesom je Automower kos tudi razgibanemu terenu. Samo majhne, globoke luknje lahko povzročijo, da se Automower zatakne. Po drugi strani je dovolj majhen, da sledi obrisom neravnega terena. Ne bo "skalpiral" vrhov pobočja, kot druge večje kosilnice.

Ali Automower® zazna ovire na trati, npr. oblačila ali igrače?

Ne. Lastnik mora odstraniti predmete, ki ležijo naokoli. Tisti, ki so tako majhni, da jih Automower lahko prevozi, se lahko poškodujejo, kakor tudi rezila kosilnice. Poskrbite, da je trata pred košnjo očiščena majhnih predmetov, kot so veje in igrače.

Kaj se zgodi s storži, vejami in odpadlim sadjem?

Za podaljšanje obstojnosti nožev se naj ti predmeti redno pobirajo. Sami ne poškodujejo kosilnice, vendar se noži hitreje obrabljajo. Veje na trati lahko tudi poškodujejo ali ukrivijo rezila in s tem vplivajo na rezultat košnje.

Imam lep cvetlični nasad in drevesa, ki bi jih želel zaščititi, Ali je to možno?

Pod pogojem, da je omejevalni kabel korektno instaliran okrog cvetličnih nasadov, dreves, grmovja in drugih objektov, Automower le-te ne more poškodovati oz. prodreti na njihovo območje.

Kako se Automower® obnaša pri zelo visoki travi?

Če je trava zelo visoka in debela, dvignite višino reza in jo postopoma znižujte do željenega nivoja. V ekstremnih razmerah (nad 15 cm višine trave) je priporočljiva košnja s konvencionalno kosilnico, preden prepustimo delo Automower® kosilnici.

Imam veliko mahu v svojem vrtu – kako vpliva na Automower®?

Pravzaprav je Automower® tisti, ki škodi mahu. Kontinuirana košnja ima zelo pozitivni vpliv na rast trave in vodi postopoma do nestanka mahu.

Ali kosilnica kosi tudi v dežju?

Da, vendar priporočamo da kosilnico v ekstremnih vremenskih pogojih, kot so močni nalivi in neurja spravite v hišo.

Ali bo kosilnica delovala tudi pod visokimi temperaturami?

Kosilnica je konstruirana za delovanje do 45ºC. Od 25ºC dalje se časi košnje in polnjenja skrajšajo, saj se kapaciteta baterije zniža v zelo vročih pogojih. Kakorkoli, rezultat košnje ostaja nespremenjen.

Če želim Automower® uporabljati na svojem vikendu ali ga deliti s sosedom, ali lahko dela na dveh različnih lokacijah?

Da. Z dvema polnilnima postajama in omejevalnima kabloma dobite dve separatni instalaciji in Automower® lahko dela na obeh lokacijah.

Varnost

Ali se lahko otroci igrajo na trati medtem ko Automower® dela?

Čeprav dela Automower® z nizko zmogljivostjo, si lahko na rotirajočih nožih poškodujete prste na nogi ali roki. Vgrajena varnostna funkcija avtomatsko zaustavi nože, če se kosilnica dvigne ali obrne. Priporočamo izklop Automower® kosilnice, če se na trati igrajo majhni otroci.

Ali ima Automower® alarm proti kraji?

Da. Automower® ima vgrajenih več zaščitnih sistemov proti kraji, ki se lahko aktivirajo. Najbolj pomembno: kosilnice Automower® ni moč uporabljati brez PIN kode. Instalacijski sistem preprečuje možnost uporabe Automower® kosilnice na tuji instalaciji. Časovna ključavnica zahteva štirimestno PIN kodo, ki se mora vnesti v časovnem intervalu, ki ga sami določite. Alarmni sistem zahteva prvi znak PIN kode, ko je Automower® ustavljen – v nasprotnem se vklopi alarm.

Ali je Automower® potencialno nevaren za mačke in pse?

Ne. Naše izkušnje kažejo, da domače živali Automower® respektirajo in mu dajo prostor. Če se npr. uležejo k počitku, storijo to zunaj delovnega območja Automower® kosilnice. Automower® je kljub temu opremljen s senzorji, kar pomeni da se obrne in izbere novo smer ko zadane ob neko oviro, kot je npr. pes. Če zadane ob psa, je kontakt rahel in malo verjetno je, da bi povzročil kakšno poškodbo.

Vzdrževanje in servis

Kje dobim nadomestne dele in servis?

Servisne storitve dobito na vseh autoriziranih prodajno-servisnih mestih - torej tudi pri nas.

Kakšna je življenjska doba baterije?

Odvisna je od velikosti delovne površine in od nastavljenih časov delovanja. Če vaš Automower nastavite letno na 6 mesecev košnje za 800 m², bo baterija delovala 2-3 sezoni. Da bi očuvali vašo baterijo, je potrebno nastaviti časovnik košnje glede na površino trate. V sušnih obdobjih lahko skrajšate delovni čas, ne da bi izgubili na kakovosti izgleda trate.

Kakšna je življenjska doba nožev?

Življenjska doba nožev je odvisna od vrste tal in nožev. Običajno uporabljamo nož 1-2 meseca na 1000 m². Vse tri lahke nože lahko zamenjate v roku petih minut z izvijačem.

Ali ga za prezimovanje hranimo v hiši?

Da, če pozimi ni potrebna košnja. Pred prezimovanjem je potrebno stroj očistiti in ga postaviti v suh prostor brez mrazu. Priporočamo tudi hrambo polnilne postaje v notranjih prostorih. Instalacijo omejevalnega kabla lahko brez skrbi pustite v travi.

Kako vzdržujem Automower®, da ostane v dobrem stanju?

Pravočasna menjava nožev je vitalnega pomena za vrhunski izgled trate. Občasno z mokro krpo očistite kosilnico in njena kolesa od prahu, trave in umazanije. Ne uporabljati visokotlačnih čistilcev.